Minimálkenés forgácsolási eljárásoknál

Minimal quantity lubrication at cutting processes

 

A folyamatos, ciklushoz illeszkedő, szabályozott, pontos és gazdaságos kenőanyag adagolás – 5-30 ml/h mennyiségben – a szerszám kenőanyag csatornáin, szerszámbefogón aeroszol vagy permetező fúvókán keresztül permet formájában valósul meg.

 

minimalkenes_forgacsolas_02Hagyományos szerszámgépeknél, mint konzolos marógépek, állványos marógépek, portál marógépek, fúró-maró megmunkáló központok, sík- esztergák, revolveresztergák, különleges esztergák, stb. Mivel a gépek mérete, kialakítása miatt az árasztásos kenőanyag felvitel célszerűtlen vagy lehetetlen, a minimálkenés a megfelelő kenési módszer. Az alkalmazás módja azonban függ a gép kialakításától, többségében permetező fúvóka alkalmazható. Belső kenőanyag ellátású berendezések esetében az AEROSOL-BOOSTER minimálkenő berendezéssel lehet megfelelő kenést biztosítani.

 

Automata szerszámcserés megmunkáló központoknál, a minimálkenés ezeknél a berendezéseknél a leghatékonyabb, mert a megmunkálás sebessége, az alkatrészek összetettsége magas színvonalú kenést igényel és ennek az árasztásos kenőanyagellátás kevésbé felel meg. A belső kenőanyag csatornával rendelkező főorsó illetve revolverfej esetében az AEROSOL-BOOSTER minimálkenő berendezés a megoldás,   permetező fúvókával is lehet megfelelő kenést biztosítani.

 

minimalkenes_forgacsolas_01A vertikális megmunkáló központok okozzák a legnagyobb kihívást a megfelelő kenési rendszer kialakításánál a munkadarab vízszintes helyzete, valamint a szerszámok mérete miatt. A minimálkenéssel lehetőség van a kenés optimalizálására. A kenőanyag felvitele a belső kenőanyag ellátású rendszerrel rendelkező gépeknél hatékonyabb, permetező fúvókával is lehet megfelelő eredményt elérni.

 

Körfűrészek és szalagfűrészek esetében a minimálkenés tökéletes megoldás a vízszintes-, függőleges- és körfűrészelési műveletnél. A felülről adagolt hűtőkenőanyag természeténél fogva az éppen vágott alkatrészen lefelé áramlik, és a padlón kőt ki. Permetező minimálkenő berendezések egy vagy két permetező fúvókát alkalmazva, a vágást megelőzően a fűrészfogra és a fűrészlap oldalára permetezik a kenőanyagot.

 

 

 

 

Share